Johan Olsson.
Johan Olsson. Foto: Anders Wiklund/TT

Johan Olsson gör comeback i La Clusaz

Tunga trion Marcus Hellner, Daniel Richardsson och Calle Halfvarsson står över kommande helgs skidvärldscup i franska La Clusaz. Alla tre väljer att stanna hemma och ladda för Tour de Ski som startar i nyårshelgen.

Däremot gör Johan Olsson comeback.

Det gör att Anton Lindblad, Hudiksvall, gör världscuppremiär. Johan Olsson gör comeback efter att ha vilat senast.

På damsidan gör Anna Dyvik, Falun/Borlänge, premiär i världscupen. I helgen vann hon den klassiska sprinten i Skandinaviska cupen i Lillehammer.

På damsidan finns flera stjärnor med som Stina Nilsson, Anna Haag och Ida Ingemarsdotter. Däremot dröjer det till Tour de Ski innan Charlotte Kalla gör comeback i världscupen.

La Clusaz har haft snöbrist och det var länge osäkert om helgens tävlingar skulle kunna köras. Tack vare en del justeringar blir det tävlingar, de sista före jul, med masstart i fri stil (10 kilometer för damerna och 15 kilometer för herrarna) på lördag och på söndag med stafetter.

Svenska laget, damer: Anna Dyvik, Falun/Borlänge, Anna Haag, Anna&Emil, Ida Ingemarsdotter, Åsarna, Stina Nilsson, Mora, Maria Rydqvist, Älvdalen, Emma Wikén, Åsarna.

Herrar: Jens Burman, Åsarna, Axel Ekström, Garphyttan, Martin Johansson, Mora, Emil Jönsson, Anna&Emil, Anton Lindblad, Hudiksvall, Johan Olsson, Stockvik.

I Norge saknas Petter Northug återigen. Northug har inte tränat på snö senaste veckan. Han är inte sjuk, i stället kan det handla om en lindrigare form av överträning, skriver Adresseavisen.

– Han har varit ute och joggat och genomfört lättare styrketräning. Det är vila som gäller i några dagar till, säger tränaren Stig Rune Kveen.

Northug missade premiären i Ruka, körde bara två av tre lopp i Lillehammer och åkte inte heller till Davos i helgen. För att vara aktuell för Tour de Ski vid årsskiftet bör han vara tillbaka i ordinarie träning inom kort, skriver nyhetsbyrån NTB.

Däremot är Marit Bjørgen och Astrid Uhrenholdt tillbaka i den norska truppen efter att ha stått över tävlingen i Davos.

På lördag körs det 10 respektive 15 kilometer i fri stil följt av stafetter på söndagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".