Wejdan Derky från Damascus följer via sociala medier varje dag kriget i Syrien.
1 av 2
Foto: ngrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Den syriska konstnären Wejdan Derky.
2 av 2
Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Syrier i Västernorrland följer situationen i Aleppo

Den syriska konstnären Wejdan Derky om situationen i Aleppo.
6:14 min

Wejdan Derky, konstnär från Damaskus och konstpedagog på Sundsvalls museum, berättar om sorgen och frustrationen över vad som händer i hennes hemland.

Berättelserna från staden Aleppo i Syrien hörs varje dag i radio och på tv visas barn som lever i ruiner. Människor skickar ut desperata nödrop i sociala medier och det saknas rent vatten, mat, skydd mot kylan och mediciner.
I Västernorrland bor många människor från Syrien som med fasa följer utvecklingen i Aleppo. En av dem är konstnären Wejdan Derky som är konstpedagog på Sundsvalls museum.

Det är brist på mat, vatten, medicin, på humanism. Det är faktiskt brist på allt.

Vi träffas på Wejdans kontor. Ett rum fyllt med färg, skisser och stora tavlor som fyller upp alla väggar, bord och stolar. Mitt i allt finns en dator och Wejdan loggar in på Facebook, något hon annars aldrig gör under dagtid eftersom det som hennes vänner i Syrien delar är så tungt att ta till sig.

– Det är så skrämmande. Bilder på sårade människor, människor på sjukhuset som fått genomgå operationer utan bedövning. Det är brist på mat, vatten, medicin, på humanism. Det är faktiskt brist på allt, säger hon.

Fasansfulla bilder

Över skärmen i Wejdans Facebookflöde rullar de mest fasansfulla bilder från Aleppo. Många har skrivit nödrop som börjar med att det här är nog sista gången ni hör från mig.

– Titta här, säger Wejdan. En bild med fem blodiga barn på en säng. Ingen mamma, ingen pappa, inga släktingar, inga som tar dem i famnen. 

Bilderna från Aleppo gör att Wejdan har svårt att sova på nätterna. Bilderna finns överallt, men hon menar att de får inte accepteras som en del av vardagen, utan omvärlden måste reagera.

Om vi hjälps åt har vi hela världens styrka. 

– När jag var på jobbets Luciafirande så var det så vacker sång, så fin stämning, men jag var ändå ledsen för jag tänkte på barnen, berättar Wejdan. Men ändå måste det vara så, för barnen i Sverige har rätt att fira Lucia och vi är värda att sitta där och njuta. I Sverige har vi en rätt bild hur barn ska ha det - det som är fel, är hur barnen i Syrien har det.

Wejdan Derky har målat krigets grymhet i Syrien och menar att nu måste resten av världen ta sitt ansvar för att påverka politiker.

– Om vi hjälps åt har vi hela världens styrka. Ensamma är vi som ett soloinstrument, men vi kan vara som en stor konsert och påverka många, många andra om vi gör det tillsammans, säger hon.

För tio år kom Wejdan Derky, hennes man och fyra barn till Sverige efter att ha flytt från Damaskus. Nu är hon en väletablerad konstnär, men kvar i Syrien finns hennes föräldrar och övrig familj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".