Kerstin Brandelius Johansson.
Kerstin Brandelius.

Landstingsfrågor på riksdagens bord idag

"Landstingen klarar inte av uppdraget"
4:23 min

Flera landsting har en knaper ekonomi. Idag samlades representanter från Sollefteå Framtidens Akutsjukus i riksdagen för att diskutera vårdens framtid med bland annat riksdagspolitiker.

Många landsting har det tungt. Det handlar om att få ihop ekonomin, vilket kan påverka allas lika rätt till vård. Det var på agendan i riksdagshuset idag. Representanter från bland annat Sollefteå Framtidens Akutsjukhus samlades med riksdagspolitiker för att diskutera vårdfrågan.

Landstinget i Västernorrland har flera gemensamma nämnare med andra landsting i Sverige, säger Kerstin Brandelius från Sollefteå Framtidens Akutsjukhus.

– Arbetsvillkoren i landstingen är så dåliga att personalen väljer bort landstingen som arbetsgivare. Det skapar en otillgänglig vård för oss patienter, menar Kerstin Brandelius från Sollefteå Framtidens Akutsjukhus.

– Man måste lyssna mer på personalen. Det är mycket toppstyrning i vården och det pågår en centralisering som är katastrofal för personal och patienter, säger hon.

Situationen i Västernorrland fördes fram i riksdagshuset med exempel på patienters upplevelser av vården i länet. Kerstin Brandelius hoppas att frågorna att diskuteras mer på nationell nivå. 4-septembernätverket, där Sollefteå Framtidens Akutsjukhus ingår, fortsätter att nu att planera för hur de ska gå vidare i sitt arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".