Andreas Sjölander, ordförande för folkhälso- primärvårds och tandvårdsnämnden i landstinget Västernorrland.
Andreas Sjölander, ordförande för folkhälso- primärvårds och tandvårdsnämnden i landstinget Västernorrland. Foto: Billy Abraha

Hur ska dåligt fungerande vårdcentraler bli bättre?

"Det är ett mönster att samma vårdcentraler ligger i botten år efter år"
3:42 min

Andreas Sjölander (S) är högste politiskt ansvarig för landstingets primärvård och säger att landstinget måste bli bättre på att hjälpa de hälsocentraler som fungerar dåligt.

Det handlar om hur man organiserar sig och hur man lyckas jobba ihop som team, säger Andreas Sjölander. 

Mindre funkar bättre än stora

Mindre vårdcentraler har oftare nöjda patienter, det kan vara svårt för en stor vårdcentral att jobba lika nära i team som de små. Även hur man lyckas rekrytera läkare är en viktig faktor om patienterna ska vara nöja eller inte.

Måste hjälpa de som placerar sig sämst

Andreas Sjölander är medveten om att det är stor differens mellan bästa och sämsta vårdcentral i Västernorrland i den nationella patientenkäten och  ofta är samma vård- och hälsocentraler som ligger i botten år efter år. Så varför ska patienterna stanna kvar och varför anser landstinget att någon patient ska vara listad på sådana hälsocentraler?

– Det handlar om att hjälpa de hälsocentraler som placerar sig lägst, säger Sjölander men han anser att det generellt är en hyfsat bra kvalitet på primärvården i länet.

Nyland som låg i topp senast i enkäten fick inga gratulationer från landstinget när de vann.
Andreas Sjölander lovar nu att han ska leverera en tårta till den hälsocentral som placerar sig högst i nästa nationella patientenkäten. Om det blir en privat vårdcentral som vinner så får vårdvalsenheten på landstinget fixa tårtan säger han. 
Men han kanske följer med, säger han.

 Fotnot: De landstingsdrivna kallas numera hälsocentraler, de privata kallas oftast vårdcentraler. Vårdcentral kan också användas som ett samlingsnamn för bägge.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".