Anna Holmlund
1 av 2
Anna Holmlund Foto: Gian Ehrenzeller
Anna Holmlund
2 av 2
Anna Holmlund Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jerringpris-kandidat nummer 1

Anna Holmlund - multitalang som valde skicross

"Som när jag var liten och skulle först ner med kompisarna"
5:37 min

I tonåren hade Anna Holmberg talang för att bli framgångsrik skidåkare alpint eller fotbollsspelare bland annat. Hon valde att satsa på den nya OS-grenen skicross. Och det visade sig vara ett utmärkt beslut, för i år tog hon hem segern i den totala världscupen.

Rösta här!– Idrott har alltid varit mitt största intresse och jag är tacksam över det. Det är en stor del av mitt liv. Det gör ju att jag är bred och jag har haft väldigt kul, berättar Anna. Mina föräldrar har alltid uppmuntrat mig till att göra det som är roligt.

Skicross har många delar som jag gillar. Man åker på tid men det är också det här "man mot man-temat". Det har alla moment. Det passar mig perfekt.

Vill du rösta på kandidat nummer 1 - rösta här!

Anna Holmlund - Skicross

Klubb: Sundsvalls Slalomklubb

Främsta meriter 

+ Vinnare av den totala världscupen tre gånger: 2011, 2015 och 2016 

+ 19 världscupsegrar

+ OS-brons 2014

+ VM-brons 2011

Karriär: Som tonåring var Holmlund var en av Sveriges mest lovande alpina åkare med flera ungdoms-SM-guld. Hon spelade också i flicklandslaget i fotboll. Tävlingsdebuterade i skicross först som 20-åring och redan året därpå vann hon sin första världscuptävling. 2011 tog hon hem den totala världscupen. I OS-debuten samma år slutade Holmlund sexa. Säsongerna efter råkade hon ut för två allvarliga knäskador och karriären var i fara. Men hon kom tillbaka och tog brons i OS i Sotji 2014. Sedan dess har hon varit sportens dominant med segrar i den totala världscupen både 2015 och 2016.

Källa: TT/Aftonbladet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".