Fladdermöss trivs gärna i kyrktorn kanske även i domkyrkotornet i Härnösand.
1 av 2
Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Fladdermöss ska inventeras i Härnösand

Kommunekolog: Under vintern är de i en sorts dvala
3:09 min

Tillsammans med scoutrörelsen och arbetslivsförvaltningen hoppas Härnösands kommun ta reda på hur många och vilka sorters fladdermöss som finns i kommunen.

Fladdermöss har de flesta ett förhållande till. En del tycker de är enbart otäcka, andra fascineras av dem.
I Härnösand finns kommunekologen Monika Bertgren som hoppas kunna få kartlägga fladdermusbeståndet i kommunen med bland annat hjälp av scouterna.

I torsdags beviljade Samhällsnämnden 120 000 kronor, fördelade på två år och därutöver behövs 350 000 kronor i statsbidrag för att Monika Bertgren tillsammans med ideella krafter ska kunna ta reda på hur fladdermusbeståndet ser ut.

– Eftersom vi inte vet något om hur många fladdermöss vi har, så måste vi inventera för att ta reda på hur beståndet ser ut.

Viktigt att veta var fladdermöss finns när mark exploateras.

– Under vintern är fladdermössen i en sorts dvala, men framåt vårkanten vaknar de igen och blir aktiva. I samband med det kommer ett antal "autoboxar" sätta upp för att kunna dokumentera fladdermössens olika läten.

Fladdermöss övervintrar gärna i kyrktorn eller bergrum och kan också tillbringa vintern i ihåliga träd under förutsättning att det inte blir minusgrader där de finns.

Eftersom fladdermöss är fridlysta är det viktigt för kommunen att veta var de finns när mark exploateras och byggs ut menar Monika Bertgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".