Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mor och barn räddades till livet på Sollefteå BB

Publicerat fredag 16 december 2016 kl 15.22
Kritisk födsel vid Sollefteå BB
(3:37 min)
Skylt till förlossningen BB i Sollefteå. Foto: Ulla Öhman/SR
Foto: Ulla Öhman/SR

En kvinna och hennes barn kunde räddas till livet med ett akut kejsarsnitt på Sollefteå sjukhus. Enligt sjukvårdspersonal hade inte barnet överlevt om det inte funnits en beredskap på plats.

Under tre dygn, mellan den 12 och 14 december, förlöstes åtta barn på Sollefteå sjukhus. Två av födslarna var så akuta att det inte hade funnits möjlighet att transportera kvinnorna till ett annat sjukhus.

Lars-Gunnar Hultin (V) lyfter händelserna som ett argument i debatten varför han anser att det är en fara att stänga förlossningsavdelningen på Sollefteå sjukhus.

Maria Dahlberg, barnmorska i Sollefteå berättar att trycket på förlossningsavdelningen sällan varit så högt som just nu.

– Vi räknar med en förlossning per dygn i medeltal, men ibland är det helt lugnt och andra gånger är det fler. Att det sker åtta förlossningar på tre dygn är ovanligt. 

En av förlossningarna hade förmodligen slutat med dödlig utgång för barnet.

Eftersom två av förlossningarna var väldigt akuta menar Maria Dahlberg att de borde analyseras.

– Man önskar att någon skulle kunna göra en riskanalys och titta på vad som skulle ha hänt om det inte hade funnits en förlossningsavdelning i Sollefteå.

Vad P4 Västernorrland erfar fanns risk att mamman skulle förblöda.

– En av förlossningarna hade förmodligen slutat med dödlig utgång för barnet och mamman hade nog heller inte mått så bra. Det var en så kallad obstetrisk katastrof där man behöver göra ett urakut kejsarsnitt direkt. Den här gången bodde mamman i Sollefteå men skulle hon ha transporterats 12 mil bort så tror jag inte att barnet hade överlevt.

I det andra fallet var det en kvinna från Kramfors som födde ett barn tio minuter efter ankomsten till sjukhuset. Inte heller hon skulle ha hunnit till Sundsvall, säger Maria Dahlberg utan det skulle ha blivit en födsel i ett fordon.

– Ingen kan någonsin säga hur lång tid det tar att föda barn för det svaret har man först efteråt.

I månadsskiftet januari/februari kommer förlossningsavdelningen vid Sollefteå sjukhus att stänga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".