Extrem halka-
Extrem halka i Västernorrland under söndagskvällen. Här vägen mellan Njurundabommen och Lörudden. Foto: Sara Johansson/Sveriges radio

Extrem halka i hela Norrland

"Så pass halt att fordon inte klarar lättare uppförsbackar"
1:12 min

Just nu är det extremt halt på vägarna i hela Norrland varnar SMHI, Polisen och Trafikverket.

Polisen berättar om extrem halka i hela Norrland och så även i Västernorrland. Polisen har fått samtal från bland annat Ramsele, Sollefteå och Undrom, men även i länets södra delar är det extremt halt med regn på isiga vägar. På många ställen står trafiken helt still.

I Björna rapporterade bland annat om stillastående lastbilar längs väg 352 under söndagskvällen.

Även sandbilarna har svårt att komma fram uppger Polisen.

– Vi har faktiskt fått in samtal från otroligt många trafikanter som är fast i det mycket hala väglaget, säger Oscar Berglund, vakthavande befäl på Polisen Region Nord. 

Har de fastnat i halkan?

– Det är så halt, så kommer det en lättare uppförsbacke så tar sig varken lastbilar, bussar eller personbilar upp helt enkelt.

Har det varit några olyckor?

– Vi har haft två bussar som åkt av vägen alldeles utanför Östersunds flygplats, men det är inga personskador rapporterade därifrån.

Behöver man inte undsätta folk, det kan väl bli kallt att sitta i en bil?

– Absolut kan det bli det, men i nuläget finns det ingen möjlighet. Man måste invänta sandbil och försöka hålla ut så längt det bara går. På vissa håll tar sig inte ens sandbilarna fram, om de inte har kedjor på däcken.

Uppdatering: Varning för mycket halt väglag ligger kvar under måndagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".