Isdrake utan vingar
1 av 2
Isdraken utan vingar. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio
Isdrake i Sundsvall
2 av 2
Isdraken med vingar. Foto: Christer Jonasson/ Sveriges Radio

Isdrake i Sundsvall vandaliserad

Maria Åslin: Man blir verkligen jätteledsen
2:26 min

Isdraken på stora torget i Sundsvall vandaliserades i helgen. Det var natten mot söndag som någon sparkade loss och krossade vingarna på isdraken.

Isdraken fick bara stå oförstörd tre dagar och vandaliseringen i helgen filmades också och polisen har ett signalement på mannen.

– Man blir verkligen jätteledsen, säger Maria Åslin som är marknadschef på näringslivsbolaget Visit Sundsvall som är en av de bolag som står bakom isdraken. 

Händelsen är polisanmäld som skadegörelse. Det var de som utförde vandaliseringen som filmade och la ut filmen på sociala medier

Vi har gjort en polisanmälan.

– Det har vi överlämnat till polisen. Det är som vilken skadegörelse som helst från kommunens sida så vi har gjort en polisanmälan och de har ju också filmen från sociala medier, säger Maria Åslin. 

Isdraken har skapats av isskulptörerna Lennart och Oscar Landh och invigdes så sent som i torsdags. Lennart Landh har gjort många isskulpturer och han säger att det är ovanligt att konstverken vandaliseras. 

– Det är inte speciellt vanligt faktiskt. Jag har gjort på många ställen och det är ytterst sällan det slås sönder. Det är tur att det är så naturligtvis och då är det därför lika tråkigt när det görs. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".