Peter Sjölund släktforskare och medförfattare till boken Svenskarna och deras fäder. Foto: Ulrica Zwenger
Peter Sjölund släktforskare och medförfattare till boken Svenskarna och deras fäder. Foto: Ulrica Zwenger

Släktforskning med DNA öppnar nya dörrar

Släktforskare Peter Sjölund: Under bronsåldern hände det
2:36 min

Peter Sjölund från Härnösand har tillsammans med författaren Karin Bojs skrivit boken Svenskarna och deras fäder. En bok där vi får följa våra fäders vandring från Asien upp hit till oss i Sverige.

När isen smälte för ungefär 11 000 år sedan började vi befolka det som vi idag kallar för Sverige.

– Det var stenåldersjägare från södra Europa som kom hit. Därefter tog det några tusen år så kom det ett stort gäng från nuvarande Syrien och Turkiet och det var de första jordbrukarna som kom hit.

Hur mycket har våra förfäder rört på sig egentligen?

– Det är fascinerande att se, folk har flyttat på sig hit och dit och fram och tillbaka. Under bronsåldern hände det mesta här uppe. Då kom de män som är pappor till 80% av alla män i Sverige idag, då välde det in från öst. 

Alla nu levande kan få se sin roll i historien.

– Den här boken hade inte varit möjlig att skriva för tre år sedan, då fanns det för lite data. Nu har mängder av släktforskare runt om i världen DNA-testat sig och då kan man räkna ut hur släktträdet ser ut bakåt.

Räkna ut?

– Ja det är ganska komplicerat. Männens Y-kromosomer har vi ärvt från far till son över tusentals år. Längs vägen blir det felkopieringar, en mutation när det skall ärvas från far till son. Därför bär vi alla på sådana felkopieringar och då kan vi jämföra dem och se vilka som är släkt med varandra, hur nära och därifrån räkna bakåt och få fram ett släktträd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".