Junsele vårdcentral. Foto: Sveriges Radio
Junsele är en tänkbar plats där man skulle kunna ha inneliggande patienter på hälsocentralen tror Mante Hedman som forskar krign sjukstugor. Foto: Sveriges Radio

Ånge, Fränsta, Ramsele och Junsele skulle kunna ha sjukstugor

Forskaren: Ånge låter klockrent
1:09 min

Mante Hedman forskar om sjukstugor och han ser flera tänkbara orter för sjukstugor även i Västernorrland.

Ånge och Fränsta, Ramsele och Junsele är de orter som forskaren Mante Hedman först tänker på när han får frågan om var i Västernorrland man skulle kunna tänka sig sjukstugor.

Ånge låter ju klockrent. Det är hela tiden en fråga om patientunderlaget om det ska vara rationellt.

Mante Hedman jobbar själv halvtid som läkare på sjukstugan i Storuman. Resten av tiden forskar han om sjukstugorna och gör ett doktorandarbete som förhoppningsvis ska ge mera klarhet kring en vårdform som funnits i minst hundra år men som det inte forskats mycket om.

I Västerbotten har man sjukstugor på sju orter och landstingsrådet Peter Olofsson (S) säger att där man kan hitta samarbete mellan kommunen och landstinget är det kostnadseffektivt, men inte om landstinget ska sköta det helt själv.

De ställen där vi bara haft platserna själv har det till och med, tror jag, varit dyrare än vårdplatser på sjukhuset.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".