mjölkkor
Mjölkkorna i Solberg. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Norrmejerier höjer ersättningen till mjölkbönderna

Mjölkbonden Arne Eriksson: Verkligen välkommet tillskott i kassan
1:56 min

Efter en lång svacka så höjer Norrmejerier ersättningen till mjölkbönderna med 30 öre per kilo levererad mjölk från och med årsskiftet. Ett steg i rätt riktning, säger Arne Eriksson som är mjölkbonde i Junsele.

Det är bland annat prishöjning i affärerna och att kunderna väljer lokalt som gjort att ersättningen kan höjas, enligt mejeriet. En annan faktor är att mjölkpulverpriset stiger på världsmarknaden.

– Äntligen kan vi höja en låg ersättning. Jag hoppas att det här är första steget på långsiktigt högre nivåer, säger Henrik Wahlberg, ordförande för Norrmejerier i ett pressmeddelande.

Norrmejerier ägs gemensamt av mjölkbönderna i de fyra nordliga länen. Höjningen är ett steg i rätt riktning, säger Arne Eriksson som är mjölkbonde i Junsele.

– Det var verkligen välkommet! Vi har i princip gått på knäna för att det varit så lågt mjölkpris. Det här känns jättebra. Ett steg i rätt riktning, säger Arne Eriksson. 

Hur mycket är 30 öre egentligen?

– Vi har en ganska liten besättning eftersom vi är i inlandet. Vi har 34 kor och levererar ungefär 900 liter/dag. I vårt fall gör det här cirka 8 000 kronor mer i månaden. Verkligen ett välkommet tillskott i kassan det här, konstaterar Arne Eriksson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".