Åhléns i Härnösand
Åhléns lämnar Härnösand under 2017. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio

Åhléns i Härnösand läggs ner

Åhléns: Det är för dålig lönsamhet
2:00 min

Åhléns i centrala Härnösand läggs ner nästa sommar och sex anställda berörs.

– Vi ställer höga krav på alla våra varuhus utifrån läge, kundunderlag och lönsamhet och beslutet att stänga i Härnösand är fattat utifrån en helhetsbedömning. Vi får inte verksamheten att gå ihop ekonomiskt, säger Weronica Nilsson, PR & Informationschef på Åhléns.

Vi får inte verksamheten att gå ihop ekonomiskt.

Det är sex anställda som berörs och nu pågår förhandlingar mellan Åhléns och de fackliga organisationerna.

– De har fått information den här veckan och det är klart att det är ett väldigt tungt besked. Vi känner för dem som har fått beskedet och vi kommer att stötta dem som är berörda.

Gränslandet till det digitala

Åhlén & Holm var från början ett postorderföretag grundat 1899 i Insjön i Dalarna, som senare utvecklades till Åhléns med varuhus runt om i Sverige. I början av året lämnade man Hudiksvall och nu Härnösand.

Är Åhléns på väg att bli postorder igen?

– Våra kunder befinner sig allt mer i gränslandet mellan det fysiska och det digitala och då behöver vi också finnas där, säger Weronica Nilsson. Vi kopplar ihop varuhusen med e-handeln. Man kan beställa på online och hämta i butik eller beställa i varuhuset och hämta i varuhuset.

Sedan tidigare är det känt att Åhléns lämnar även Hudiksvall, Värnamo, Lycksele, Skärholmen och Mora. 

Oklart med ny hyresgäst

Fastighetsägaren Amasten är ensam ägare till de tre husen som utgör Prismagallerian. En affär som slutfördes så sent som i oktober i år. Vem som nu ska ta över som hyresgäst efter Åhléns i centrala Härnösand är ännu oklart men VD David Dahlgren säger sig vara säker på att det kommer att lösa sig.

– Vi hade inte köpt fastigheten om vi inte trodde på Härnösand. Vi var medvetna om att det kunde bli så här med Åhléns och hade med det i beräkningar.

Nu ska man föra diskussioner med såväl kommunen som med olika lokala företag och nationella kedjor om vilka hyresgäster som skulle kunna vara tänkbara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".