Ingången till akutmottagningen vid Sundsvalls sjukhus. Foto: Christer Jonasson/Sveriges Radio
Akuten vid Sundsvalls sjukhus Foto: Christer Jonasson/Sveriges Radio

Överbelagt vårdläge i Västernorrland

"Det finns inga enkla lösningar"
2:30 min

Västernorrland har näst flest överbeläggningar i landet när det gäller vårdplatser på de tre sjukhusen. Samtidigt finns nu ett ett förslag om att minska antalet vårdplatser i länet.

Som vårdsituationen ser ut just nu i Västernorrland är det åtta överbeläggningar per 100 disponibla platser. Samtidigt finns nu ett förslag om att antalet fastställda vårdplatser ska minska med 29 stycken. 

Skillnad på fastställda och disponibla vårdplatser

Bo-Göran Danielsson är biträdande förvaltningschef för specialistvården i Västernorrland och förklarar att fastställda vårdplatser och disponibla vårdplatser är två skilda saker.

– Vi har de vårdplatser som fysiskt finns. Men vi har inte alla dem bemannade och då kan vi ju inte ha dem öppna, säger Bo-Göran Danielsson.

Vårdplatserna som fysiskt finns kallas för fastställda vårdplatser. Det är vårdplatser som politikerna har bestämt ska finnas. I Västernorrland är det idag 508 stycken. Men eftersom det inte finns personal nog att täcka upp för behovet så finns inte alla de här fastställda vårdplatserna i verkligheten.

De vårdplatser som finns i verkligheten kallas för disponibla vårdplatser. Det är alltså de vårdplatser som är bemannade och redo att ta emot patienter. I dagsläget är antalet disponibla platser 423 stycken, och det är dem som idag är överbelagda.

Landstinget behöver spara

Förslaget om att minska antalet vårdplatser gäller alltså de 508 fastställda platserna.

– Vi gör bedömningen att även om vi skulle behöva ha många fler platser öppna än vad vi har möjlighet att ha idag så behöver vi inte alla platser som det en gång beslutades om. Så det är därför vi har lagt ett förslag om att reducera antalet platser med 29 stycken, säger Bo-Göran Danielsson. 

Genom att minska antalet fastställda platser hoppas landstinget på att spara in pengar för att möta det sparkrav som politikerna satt förra året på 160 miljoner kronor. Men problemet med överbeläggningara kvarstår eftersom de disponibla vårdplatserna inte blir fler. 

– Alla jobbar ju för att se till att bemanna upp så att vi kan öppna fler platser och det är ett ständigt pågående arbete inom våra verksamheter, säger Bo-Göran Danielsson.  

Fler sjuksköterskor behövs

Landstinget behöver mer personal i vården samt att de som är friska nog att åka hem inte ligger kvar på sjukhusen och tar upp vårdplatser. 

– Det finns ju inga enkla lösningar. Det handlar naturligtvis om att vi ska lyckas rektryera medarbetare och framförallt är det sjuksköterskor vi saknar i dagsläget, men marknadsläget är ju sådant att det inte är enkelt att rekrytera, säger Bo-Göran Danielsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".