Elenor Karlsson, Lucksta.
Elenor Karlsson fick sin sjupenning stoppad utan förvarning. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Elenor Karlssons sjukpenning stoppades utan förvarning

Elenor Karlsson: Fick ingen information
1:02 min

Efter att ha varit sjukskriven i sju år stoppades helt plötsligt Elenor Karlssons sjukpenning av Försäkringskassan, utan förvarning. Det efter att Försäkringskassan ändrat sina rutiner för utbetalningar av sjukpenning.

Vilka erfarenheter har du? Berätta i kommenteringen eller mejla anna.ahlstrom@sverigesradio.se

Men Elenor Karlsson i Lucksta, Matfors, hade inte fått någon information om detta innan, utan det var först vid utbetalningen i november som hon märkte att hon fick en lägre sjukpenning.

– Sjukpenningen kom men det fattades ett antal tusenlappar. Jag ringde Försäkringskassan och fråga var pengarna tagit vägen. Då fick jag svaret att de hade stoppat utbetalningen för de överväger att dra in min sjukpenning, säger hon.

Brevet med informationen damp ner i brevlådan först 2,5 vecka efter att utbetalningen hade stoppats.

Vad ska vi leva på?

– Det är fruktansvärt. Vi som blir drabbade vet ingenting. Vad ska vi leva på? Vi måste ju ha mat på bordet och vi har ju räkningar som vi ska betala.

Hur borde Försäkringskassan hanterat detta?

– De borde ha lämnat information innan, så man har chans att lämna in kompletteringar.

Nya rutiner

Anledningen till att Elenor Karlsson sjukpenning stoppades är att Försäkringskassan från den 1 november ändrat sina rutiner för utbetalning av sjukpenning. Tidigare har sjukpenning fortsatt att betalats ut under den tid man haft på sig för att lämna in kompletteringar, men det här ändrades alltså den 1 november. När P4 Västernorrland pratade med Försäkringskassan inför denna förändring sa Charlotte Ax, områdeschef för Försäkringskassan i Västernorrland och Jämtland, att förändringen inte skulle komma som en chock för någon.

– Det blir en förändring, men det handlar om ett begränsat antal personer. Jag hoppas att det inte ska komma som en chock, då våra handläggare har kontakt med våra kunder löpande för att informera om vad som gäller i de enskilda ärendena, sa hon då.

När P4 Västernorrland pratar med Charlotte Ax igen säger hon att det inte får gå till på det sättet som Elenor Karlsson beskriver.

– Så ska det inte fungera. Om det är som det beskrivs här så får vi beklaga det från vår sida, säger Charlotte Ax.

Utan förvarning

Men för Elenor Karlsson kom förändringen som en chock. Hon hade inte fått någon information om att det här kunde inträffa.

– Nej, jag fick ingen förvarning, säger hon.

Innan Elenor Karlsson blev sjukskriven jobbade hon som kokerska inom förskolan. Hon blev sjukskriven för ungefär sju år sedan för bland annat värk i stora delar av kroppen, hon har operarat ena höften och säger själv att hon är utsliten. Försäkringskassan skriver i brevet till Elenor Karlsson att det finns anledningar till att dra in hennes sjukpenning då det inte framgår tillräckligt tydligt i läkarintyget vad det är som gör att hon inte skulle kunna jobba.

– De måste ha gjort hårdare bedömning nu. Mitt läkarintyg har sett i princip likadant ut i flera år, men nu är jag helt plötsligt frisk, säger Elenor Karlsson.

Den här nyheten kan vi berätta om tack vare kontakt via Publiknätverket. Vet du något som vi borde berätta om? Anmäld dig här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".