Jennie Sandström doktorand i skogsekologi. Foto: TullaMaja Fogelberg/Sveriges Radio
Jennie Sandström doktorand i skogsekologi. Foto: TullaMaja Fogelberg/Sveriges Radio

Hur allt uppstod och blev till

Naturvetare Jennie Sandström: Det finns ganska mycket bevis för evolutionsläran
2:34 min

Julen firar vi traditionellt till minne av Jesu födelse. Bläddrar vi bakåt i Bibeln hittar vi skapelseberättelsen. Vetenskapen menar dock att det är evolutionsteorin som gäller.

Jennie Sandström är doktorand i skogsekologi och har undervisat om evolution för både gymnasieelever och studenter.

– Som naturvetare kan jag inte känna att evolutionslära är detsamma som en tro. Evolutionsläran är vetenskap, det finns bevis och det finns ganska mycket bevis på att evolutionen har skett. Vi kan se på det liv som finns på jorden i dag, hur det har utvecklats, genom fossila fynd och med hjälp av dna.

Börjar man fundera på hur allting skapades från den första cellen kan jag känna mig mer ödmjuk och ha mer förståelse för att det går hitta en andlig varelse, kalla det gud eller vad du vill. 

Hur många teorier finns det om alltings uppkomst? 

– Oj det finns nog jättemånga. Alla ursprungsbefolkningar har nog en egen skapelseberättelse. Det här är sådant som människan alltid har fascinerats av, hur uppstod allt? Varför finns vi här?

Tittar vi på västvärlden och kristendomen så har vi kreationismen som ett exempel som tror på allt som står i Bibeln och då är jorden 6000 år gammal ungefär. Men sen så har vi också det som kallas intelligent design som försöker kombinera andlighet med evolution.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".