man vid reception på myndighet
John Wallon, enhetschef på Tillväxtverket i Östersund. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges Radio

Västernorrland och Jämtland delar på EU-miljard

Tillväxtverket: Tar tid innan pengarna ger effekt
2:32 min

Drygt 800 miljoner kronor i EU-bidrag har tilldelats projekt i Västernorrlands och Jämtlands län de senaste två åren. Ännu syns ingen effekt.

Syftet med pengarna sägs vara att bland annat att öka små företags konkurrenskraft och för att få till infrastruktursatsningar. Men än så länge finns det inga bevis för om det har skapats mer jobb, enligt John Wallon som är enhetschef på Tillväxtverket i Östersund.

– Även om projekten har startat för ett år sedan så är det ganska svårt att i det här läget uttala sig om de medverkande företagen har hunnit anställa några nya, säger han.  

Mellan åren 2014 och 2020 finns det drygt 1,2 miljarder kronor att fördela i Västernorrland och Jämtland, i det så kallade regionala strukturfondsprogrammet.

Hittills har man tagit beslut om 800 miljoner kronor, men de tar tid innan det ger någon verkan.

– Än så länge har de mesta pengarna inte gjort någon verkan i regionen, säger John Wallon på Tillväxtverket som är den myndighet som har som uppgift att se till att pengarna går till rätt saker.

Hur kommer det sig att det inte gjort verkan än?

– Det är ganska många stora infrastrukturprojekt och det är jättemånga parter med. Det är många beslut som ska fattas och när projketen är beslutade tar det ganska lång tid innan man kommer igång med arbetet.  

Det är stort söktryck på fonderna. Hittills är det bara fyra av tio som fått de pengar man sökt.

Men det finns mycket pengar för miljösatsningar och där har man fått få ansökningar. Inom området som kallas för en övergång till en koldioxidsnål ekonomi.

– Det kan handla om allt från energieffektiviseringar i fastigheter till elladdstolpar för elbilar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".