Brand östra Falmark, Skellefteå
Arkivbild. Foto: Isak Boström / SR

Julbränder startar ofta på spisen

"Spisen är den största brandfaran"
0:48 min

Det är spisen som orsakar flest bostadsbränder, tvärtemot vad många tror.

Under 2015 ryckte räddningstjänsten ut på 5 415 bostadsbränder i Sverige. 23 procent av dem orsakades av glömda köksspisar, medan levande ljus stod för knappt tre procent. Det gäller även i december, då många svenskar tänder levande ljus, också då var antalet spisbränder nästan dubbelt så högt. Det skriver Brandskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Den nya Sifo-undersökningen som Brandskyddsföreningen hänvisar till visar att 64 procent av västerbottningarna tror att levande ljus är den största brandfaran. 17 procent tror att mobilladdare orsakar flest eldsvådor, medan 10 procent känner till faran med spisbränder.

– Undersökningen visar att alltför få svenskar känner till riskerna med spisbränder. Glömda köksspisar är den vanligaste brandorsaken hemma hos folk och tyvärr är det en ökande trend, säger Cecilia Uneram, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".