Tomas Öhrn, räddningschef  på Räddningstjänsten i Medelpad.
Tomas Öhrn, räddningschef på Räddningstjänsten i Medelpad. Foto: Billy Abraha

Nytt avtal mellan räddningstjänsten och landstinget ska rädda fler liv

Tomas Öhrn: Vi tycker att räddningstjänsten ska larmas omgående
1:48 min

Räddningstjänsten borde larmas ut fortare i väntan på ambulans när någon har drabbats av hjärtstopp. Det tycker räddningstjänsten själva, som nu vill få till en ändring av det avtal som man har med landstinget.

Har du någon gång fått hjälp via IVPA? Berätta om vad du har varit med om! Kommentera här på sajten eller mejla p4vasternorrland@sverigesradio.se

Det avtal som finns mellan Landstinget Västernorrland och Räddningstjänsterna i länet angående "i väntan på ambulans", IVPA, är på väg att göras om. 

Avtalet kommer säkert att bli klart inom det närmsta året.

Som det ser ut idag så kan Räddningstjänsten skickas ut till akuta sjukvårdslarm om det tar tid för en ambulans att komma ut till platsen. Men enligt avtalet mellan landstinget och räddningstjänsten så krävs det att det är en tidsvinst med minst 15 minuter jämfört med ambulansens ankomst för att räddningstjänsten ska skickas ut.

Det är detta som räddningstjänsten vill ändra på, i alla fall när det gäller hjärtstopp.

– Vi tycker att när det gäller befarade hjärtstoppslarm så ska SOS kunna larma en räddningsstyrka omgående, säger Tomas Öhrn, räddningschef på Räddningstjänsten i Medelpad.

Varför är det här viktigt?

– Kan man få hjälp tidigare så höjer man ju antalet som kan överleva. Vid något tillfälle då och då så kommer något liv räddas om vi kan bidra med en insats tidigare, säger han. 

 När kan det nya avtalet bli verklighet?

 – Det kommer säkert att bli klart inom det närmsta året, säger Tomas Öhrn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".