Postbil - Posten - brevbärare - post - brev (vinter)
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Samhälle

Ny postlag kan försämra postgången i glesbygd

Företagare: Det måste fungera att bo i glesbygd
1:19 min

Ett förslag om ny postlag kan slå hårt mot mindre företag i glesbygd. Företagaren Anders Pålsson, ordförande för Företagarna i Strömsunds kommun, är kritisk.

Flera remissinstanser varnar för att förslaget om en ny postlag kring leverans av post kan få negativa effekter för glesbygden. Särskilt utsatta blir småföretagare utanför storstäderna. Det är för att göra leveranserna mer kostnadseffektiva som utredningen öppnar för glesare postgång.

– Sämre postgång än vad det är i dag vill vi inte ha. För att det ska fungera att bo här måste man ju kunna komma i kontakt med omvärlden, säger företagaren Anders Pålsson som också är ordförande för Företagarna i Strömsunds kommun.

Avståndet till posttjänster är ungefär tre gånger så stort i riktig glesbygd jämfört med storstäder. I en glesbygdskommun är det i genomsnitt nästan sex kilometer till postombudet jämfört med knappt två i storstad.

Anders Pålsson säger att även om hans företag hanterar mer och mer digitalt så ska fortfarande en hel del pappersfakturor skickas och tas emot. Det är också en hel del paket som behöver fysisk postgång. Ska man inte ha vanlig postgång, då måste det nya fungera.

– Då måste man ju se till att den tekniken finns och fungerar, innan man börjar ta bort den hederliga gamla diligenspostgången, säger Anders Pålsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".