Tullverket visar upp droger.
Droger som hittats under kontrolloperation Nätdroger som Tullverket gjorde tidigare i år. Foto: Jessica Gow/TT.

Kraftigare åtgärder mot nätdroger

"Vår förhoppnings är att få bort nätdrogerna från marknaden"
1:18 min

Det ska bli enklare och gå snabbare att klassificera nätdroger som olagliga att handla med, och polisen ska kunna beställa misstänkta substanser under skydd av anonymitet.

Det var två av de viktigaste förslagen i utredningen om nätdroger som regeringens särskilde utredare Thomas Rolén presenterade för regeringen i dag.

Nya psykoaktiva substanser (NPS) är benämningen på preparat som ännu inte har narkotikaklassats och därför både kan säljas och köpas lagligt. Försäljningen sker ofta på nätet och de kallas därför populärt för nätdroger. I dag kan det ta upp till ett år från att en NPS upptäcks till dess att den klassats som olaglig att handla med.

För att korta den tiden föreslår utredningen att kraven för att en NPS ska kunna klassas som hälsofarlig vara sänks. I dag behöver man konstatera att en substans medför fara för människors liv eller hälsa för att den ska kunna klassificeras som hälsofarlig vara. Det betyder att varje ny substans som upptäcks måste genomgå en noggrann utredning innan den kan klassificeras, något som ofta tar flera månader.

Utredningen föreslår därför att det ska vara tillräckligt att det kan antas att en substans kan medföra fara för människors liv eller hälsa för att den ska kunna betecknas som hälsofarlig vara.

– Det viktigaste för oss har varit att få bort de här preparaten från marknaden och för att lyckas med det måste man få en klassificeringsprocess som går betydligt snabbare än idag, säger Thomas Rolén.

Det blir Folkhälsomyndigheten som föreslås få i uppgift att göra en sådan bedömning. Förhoppningen är att det ska gå betydligt snabbare än en fullskalig utredning. Att sälja en produkt som klassats som hälsofarlig vara kan ge fängelse i upp till ett år.

För att kunna klassa fler NPS:er som olagliga föreslås också Polisen få tillstånd att anonymt kunna beställa misstänkta preparat från nätbutiker. Till skillnad från i dag då Polisen måste uppge vilka de är när de genomför beställningar, vilket generellt sett resulterat i att man inte får de varor man beställer.

I utredningen har man också undersökt möjligheten att klassificera NPS:er som grupper, så kallad generisk klassificering, istället för att klassificera varje enskild substans för sig. Något man tidigare gjort i exempelvis Norge och Danmark.

Men utredningen gör här bedömningen att en sådan gruppklassificering inte bör genomföras. Gruppklassificeringar riskerar att träffa för brett och klassa ofarliga ämnen som hälsofarliga vilket i längden äventyrar rättssäkerheten, resonerar man.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".