Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift. Foto Lotte Nord.
Foto: Lotte Nord

Biskopen om att många går ur Svenska kyrkan: Det är sorgligt

Biskop Eva Nordung Byström: Man måste inte vara troende för att vara med i kyrkan
2:24 min

Rekordmånga har lämnat Svenska kyrkan i år. Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift, beskriver situationen som sorglig.

Enligt Kyrkans tidning var det över 80 000 personer som lämnade Svenska Kyrkan under årets tio första månader. Den tidigare högsta helårsiffran på 79 032 från 2004, var alltså redan passerad i oktober.

Man ställer krav på att kyrkan ska ställa upp i samhället på olika sätt, men man ser inte att man hindrar det genom att gå ur kyrkan.

På nätet finns det sajter som hjälper personer att gå ur Svenska Kyrkan. Eva Nordung Byström är kritisk till detta.

– Det kostar ingenting att gå ur Svenska kyrkan så här finns det människor som försöker tjäna pengar, säger hon och fortsätter:

– Sedan är det naturligtvis sorgligt att människor vill gå ur kyrkan. Det är också sorgligt att en del går ur kyrkan samtidigt som de tycker att det är sorgligt att kyrkobyggnaderna inte kan vara kvar. Man ser inte att medlemsavgifterna gör så att vi kan bevara kyrkobyggnaderna, jobba med kris-och katastrofarbete, stötta socialt utsatta, och jobba med barn, unga och äldre. De ser inte att medlemsavgifterna går till att stötta detta, de ser inte sambandet och det är sorgligt. Man ställer krav på att kyrkan ska ställa upp i samhället på olika sätt, men de ser inte att man hindrar det genom att gå ur kyrkan, säger Eva Nordung Byström. 

Måste man vara troende för att vara med i Svenska kyrkan?

Det måste man absolut inte, vi har inte det kravet. Däremot ser vi gärna att folk vill vra med och bidra till det som vi ser är det goda i samhället, både när det gäller att stötta de svaga och bevara vårt kulturarv. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".