man framför vägg.
"Det gäller över hela spannet men särskilt vid trafik- och narkotikabrott har vi blivit sämre", säger Michael Säll Lindahl biträdande polischef i region Nord. Foto: Sveriges radio
Brott

Färre brott i norr utreds i nya polisorganisationen

"Tappat mest operativ kraft på huvudorterna"
1:17 min

Polisen i region Nord har blivit sämre på att utreda brott i den takt de kommer in efter att den nya polisorganisationen trädde i kraft.

− Det gäller över hela spannet men särskilt vid trafik- och narkotikabrott. Det är ju brott mot staten. Det viktiga är att brott där medborgare är målsägare, att de utreds först, säger Micael Säll-Lindahl, biträdande regionpolischef i Region Nord.

Skälet till att det blivit såhär är flera, menar biträdande regionpolischefen. Den största orsaken är att de tappat operativ kraft där det är mest brott. Det har skett rekryteringar till andra positioner och förundersökningsledare och utredare har gått till andra jobb. Nu ligger fokus på att fler brott måste utredas. Och kraften på mer operativt arbete läggs nu särskilt på större städer i norr.

− Där vi tappat mest kraft är på polisområdenas huvudorter. Det är där vi gjort de flesta rekryteringar till olika funktioner i den nya organisationen, säger Micael Säll-Lindahl.

Nu ses den nya polisorganisationen i norr över och det görs en utredning av den. Bemanning är en av de saker som är i fokus. Arbetet ska vara klart i mars.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".