Peder Björk (S) Foto: Sara Johansson/SR
Peder Björk (S) är kommunalråd i Sundsvall. Foto: Sara Johansson/SR

Miljoner till idrottsutbildning i Sundsvall

Peder Björk (s): Utbildningen är unik för Sundsvall
0:45 min

Gymnasieutbildningar i Sundsvall med elitidrottsinriktning får två miljoner extra i skolbudgeten 2017.

Den politiska majoriteten i Sundsvall tänker satsa 2 miljoner kronor extra budgeten. 

– Tidigare har det finansierats inom ramen för skolans budget men vi bedömer att det här är så viktigt för Sundsvall och för våra ungdomar här som vill satsa på elitidrott, så vi skjuter nu till pengar så man inte ska ta det från den ordinarie budgeten för gymnasieutbildning, säger Peder Björk (s), kommunalråd i Sundsvall. 

Pengarna skjuts nu till för att kompensera för de kostnader som följer med NIU - Nationellt godkänd idrottsutbildning, en idrottsutbildning som kommunen genomför i samarbete med idrottsförbunden. Utbildningen är dyrare än annan utbildning och bekostas av gymnasieskolan.

– I första hand handlar det om att vi vill behålla ungdomarna i Sundsvall och vår region.Eftersom det håller så hög kvalité här i Sundsvall och inom en rad olika sporter så lockar vi ungdomar från andra delar av landet att flytta hit, säger Peder Björk.

Ellen Löfqvist (fotboll), Emil Forsberg (fotboll) och Johannes Skagius (simning) är exempel på idrottare som har gått utbildningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".