Tommy Sjölander, regionchef SOS alarm norr. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
1 av 2
Tommy Sjölander, regionchef SOS alarm norr. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
SOS alarm i Sundsvall. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
2 av 2
SOS alarm i Sundsvall. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio

Många busringer till SOS under nyårshelgen

Tommy Sjölander, regionchef SOS: Man vill ha tips om var man handlar cigaretter
1:50 min

Det är fullt upp för SOS alarm i Sundsvall under nyårsnatten. Många ringer för att fråga om krogtider och var det går att köpa cigaretter.

Det rings fyra gånger så mycket till SOS larmcentral i Sundsvall under nyårsnatten jämfört med en vanlig lördag.

– Man vill ha hjälp med taxin om man inte kommer fram, man vill ha hjälp med att få tips var man kan handla nya cigaretter eller om det är speciella krogtider. Mest tokiga samtal, ibland är det säkert medveten om att man gör de här tokerierna också men det kan också vara att man inte vet bättre om Sveriges nödnummer, säger Tommy Sjölander som är regionchef för SOS i Norrland. 

Varför gör folk det?

 – Ja om man ändå det kunde veta då skulle man få bort mycket av de här okynnessamtalen. Naturligtvis är det väldigt många som är i farten på kvällen och nyårsnatten, säger Tommy Sjölander.

Det är större fester i bostäder och alkoholen påverkar till viss del. Så får vi massa tokiga och onödiga samtal om precis nästan allting.

I hela Sverige ökar samtalen med 385 procent på nyårsnatten. Det ökar också under till exempel midsommarhelgen. SOS informerar om nödnumret på olika sätt genom kampanjer med till exempel barn. 

– Barnen klarar av det här mycket bättre än vad många gånger vuxna gör när man ska ringa 112 eller inte, säger Tommy Sjölander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".