Marie Jonsson är larmoperatör på SOS alarm i Sundsvall. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Marie Jonsson är larmoperatör på SOS alarm i Sundsvall. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio

Marie berättar om jobbet som larmoperatör

Larmoperatören Marie Jonsson: Många är ensamma
3:24 min

Marie Jonsson berättar att det är många ensamma som ringer in till henne. Men också om hur viktigt det är att snabbt ställa rätt frågor till chockade människor.

Larmoperatören Marie Jonsson är rutinerad, hon har jobbat på SOS larmcentral i Sundsvall i fem år. 

– Det är ett jätteintressant jobb, ingen dag är den andra lik. Många gånger är vi befolkningens stöd i nöd. Det är vi som ordnar ut hjälp till de hjälpsökande. Det är jättespännande och det ger väldigt mycket att få vara med och lösa problem, säger hon.

Många ringer till oss som känner sig ensamma. Ofta är det så att de behöver någon att prata med. Vi pratar med dom men tyvärr har inte vi tid att prata på det viset.

Under nyårshelgen rings det mycket okynnessamtal till SOS alarm, alltså busringningar eller samtal som inte är nödsamtal. Många som ringer är också ensamma och behöver prata med någon.

– Det märks att det är många som är ensamma, som inte har någon att vända sig till. Det är ändå en nödlina så vi försöker hålla det så kort som möjligt, säger Marie Jonsson.

Hur hanterar du när chockade ringer in?

– Det viktigaste för oss i det läger är att veta var den hjälpsökande är någonstans. Så vi snabbt kan få iväg resurser. Man försöker förklara att det är viktigt att lyssna på vad vi frågar för något. Vi gör det för deras skull så de snabbt ska få hjälp, säger Marie Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".