Överbeläggningar på Sundsvalls sjukhus
Både arbetsmiljön och patientsäkerheten hotas när överbeläggningarna är stora. Foto: Britta Kramsjö/Sveriges Radio

Stora överbeläggningar på Sundsvalls sjukhus

"En stor del av problematiken är bristen på sjuksköterskor"
0:55 min

30 till 35 för många patienter per dag. Överbeläggningarna på Sundsvalls sjukhus är fortfarande höga, trots att det tillfälliga korttidsboendet varit öppet i snart en månad.

39 överbeläggningar på torsdagen. Siffran har hållit sig på ungefär samma nivå hela veckan på Sundsvalls sjukhus, menar Åsa Holgersson, huvudskyddsombud på Vårdförbundet i Västernorrland.

- Det har blivit ett naturligt tillstånd att det är minst 30 till 35 överbeläggningar per dag, säger hon.

Det var den första december i år som det tillfälliga korttidsboendet öppnade på Sundsvalls sjukhus. Tanken med boendet var att dels öppna upp för fler korttidsplatser i kommunen och dels minska överbeläggningarna på sjukhuset. Den första veckan gav åtgärden resultat, överbeläggningarna sjönk. Men nu, en månad efter att korttidsboendet hållit öppet är överbeläggningarna lika stora som tidigare, menar Åsa Holgersson. Enligt henne är huvudproblemet den stora personalbristen på sjukhuset. Och om man inte löser den försämras såväl patientsäkerheten som arbetsmiljön för personalen ännu mer.

- En stor del av problematiken på Sundsvalls sjukhus är sjuksköterskebristen vilket gör att så många vårdplatser hålls stängda. Det är grundproblemet och det måste man göra något åt, säger Åsa Holgersson.

Hon tror att lösningen för landstinget är att satsa på att rekrytera och behålla personal inom länet. 

- Man gör inte tillräckligt för att locka eller behålla de sjuksköterskor som finns. Det gör man genom bra löneutveckling och bra kompetensutveckling, säger hon.

P4 Västernorrland/Sveriges Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".