Ewa Back
Ewa Back (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Först färre vårdplatser - men i vår hoppas Back på fler

"Det pågår ett brett arbete för att öppna fler vårdplatser"
5:23 min

Ewa Back ger inget hopp om fler vårdplatser just nu trots stora överbeläggningar både vid Sollefteå och Sundsvalls sjukhus. Men kanske till våren.

Periodvisa överbeläggningar har plågat landstinget i flera år. Det är när många ting sammanfaller som vården utsätts för hård press. Den här vintern kom influensan tidigt och både sjukvårdspersonal och patienter har drabbats av vinterkräksjukan. Dessutom saknas som vanligt personal - både sjuksköterskor och läkare. Och när det mitt i detta även blir ledigheter i samband med jul- och nyårshelger, då är problemen en realitet.

I veckan har det varit överbelagt på Sundsvalls sjukhus med som mest 49 platser enligt SVT och det finns patienter som får åka från Sundsvall till Sollefteå för plats. Andra patienter får åka från Sollefteå till Sundsvall för operation. Många bil i bil för sjuka personer.

Landstinget Västernorrland (snart Region Västernorrland) har även stora sparbeting att hantera. Insatsplanen. som den kallas, ska över tre år hitta besparingar på en kvarts miljard och den största delen ska sjukvården ta, 160 miljoner kronor. Ytterst politisiks ansvarig för sjukvårdsdelen är hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Ewa Back (S).

– Det finns gamla beslut när det gäller antalet vårdplatser i länet. Det vi gör nu är att se om vi kan öppna ytterligare 30 platser, säger Ewa Back.

Men redan den 11 januari finns ett förslag på hälso- och sjukvårdsnämndens bord att stänga 29 platser. Så det blir plus- minus noll?

– Inte riktigt. Vi arbetar med förslag som innebär att vi ska kunna öppna fler vårdplatser på medicin.

När blir det?

– Vi hoppas om vi hittar sjuksköterskor under våren.

Hur många platser?

– Det kan jag inte säga nu vid sittande bord. Men det kommer att bli fler platser.

Ewa Back hoppas att den överenskommelse som SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, gjort där samtliga 21 regioner och landsting gemensamt försöker stoppa stafettläkarsystemet ska bära frukt.

– Stafettbehovet måste attackeras

Det finns även ljusglimtar inom vården. En sådan är den planerade ortopedin som sedan i höstas är samlad till Sollefteå sjukhus.

– Man har har redan gjort sin hundrade operation och man går för fullt. Det betyder att vi betar av i vårdkön, säger Ewa Back.

Vad hoppas du verkligen ska komma på plats för landstinget/regionen under 2017?

– Personalförsörjningen är en sådan sak. Och framför allt att vi får en organisation som fungerar för människor, att vi kan ge rätt vård i rätt tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".