Landshövding Gunnar Holmgren
Landshövding Gunnar Holmgren. Foto: Stig Edfast/SR

Avlövad länsstyrelse bekymrar inte landshövding Holmgren

Gunnar Holmgren: Länet kan få hundratals nya jobb
2:46 min

Länsstyrelsen tappar snart både pengar och kontroll över den regionala utvecklingen. Men landshövding Gunnar Holmgren i Västernorrland tror på utveckling.

Det kom inget besked i höst att det blir Region Norrland. Istället bildar Västernorrland (och de övriga Norrlandslänen) region var och en för sig själv från den 1 januari 2017.

– Det är bra med ett vänteläge nu så att man kan fundera på hur vi kan gå vidare, säger Gunnar Holmgren.

I praktiken innebär det att länsstyrelsen får en mindre budget. Man tappar cirka 200 miljoner som istället går till landstinget, eller Region Västernorrland som blir det nya namnet i övermorgon.

– Jag tror att det kommer att fungera bra. Tolv tjänstemän från Länsstyrelsen går över till Regionen och kommer att fortsätta att jobba med samma saker som tidigare, säger Gunnar Holmgren.

– Och ur ett demokratiskt perspektiv är förändringen positiv, säger Gunnar Holmgren.

Investeringar i järnvägen 

Kvar på länsstyrelsen blir ansvaret för den långsiktiga planeringen när det gäller infrastruktur. Investeringar i järnvägen är en av de viktigaste frågorna för länet i framtiden, anser landshövdingen. Andra viktiga frågor är satsning på ny teknik och etableringar.

Landshövdingen har under 2016 höjt rösten för sjukvården i länet, bland annat pekat på risken för att det inte blir likvärdig vård när Sollefteå sjukhus tappar flera verksamheter. BB i Sollefteå är planerat att stänga månadsskiftet januari/februari. Och den akuta kirurgin har fortsatt sommarstängt.

"Man bli ödmjuk"

Landshövdingen råkade själv ut för ett tillbud i somras när ett pulsåderbråck av brast. Han befann sig i Stockholm då, nära till sjukhus, och klarade sig med tre minuters marginal. Förklarar det hans engagemang för likvärdig sjukvård i hela Västernorrland?

– Man blir ödmjuk till sinnet och ser betydelsen av snabba sjukvårdstransporter, säger Gunnar Holmgren.

– Vi måste fundera en del kring helikoptertransporter  för länet och Norrland. Vi måste få väl fungerande helikoptertransporter, kanske ska staten ta ett ansvar för det.

Hundratals nya jobb till länet

Gunnar Holmgren tror också på större statlig närvaro i form av ett nytt regemente i Sollefteå i framtiden. Något som skulle skapa hundratals jobb.

– Jag tror att det kan bli verklighet, säger han. 

När skulle det här kunna bli verklighet?

Jag tror att det kommer att ta några år innan man kommer igång med värnplikten på riktigt igen, det är en lång process. Det kan han handla om tre-fyra år framåt i tiden som man kan börja titta på nya verksamheter och nya etableringar, säger Gunnar Holmgren. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".