carina hellström
carina hellström Foto: Privat

Carina åkte 12 mil med inflammerad blindtarm

Carina Hellström: Låg på bår och kände av varenda gupp
3:47 min

Patienter i Västernorrland måste ibland åka långt för vård, i egen bil, i taxi, sjukvårdstransport eller ambulans. En som råkade ut för detta tidigare i veckan var Carina Hellström i Sollefteå.

Hon drabbades av blindtarmsinflammation och åkte in på akuten i Sollefteå. Blindtarmen var tvungen att operas bort och eftersom akutkirurgin är stängd var hon tvungen att åka till Sundsvall.

– Jag fick åka på en bår i en taxi till Sundsval. Jag satt fastspänd på båren, kände av alla gupp och varje inbromsning och kurva. Det gjorde jätteont, säger hon.

Hon säger själv att det inte kändes patientsäkert.

– Vad skulle vi ha gjort om blindtarmen hade brustit? säger hon.

Möte med chefen

I samband med att SVT intervjuade Carina Hellström på sjukhuset dök länsverksamhetchefen för kirurgin Leif Israelsson upp. SVT:s reporter vittnar om att Israelsson var märkbart irriterad när han diskuterade med Carina och sa uttryckligen att hon är  "självupptagen" som inte tänker på patienterna i Ånge kommun som åker lika långt.

Carin Hellström beskriver samtalet med Leif Israelsson så här.

– Jag pratade med honom och talade om vad jag hade varit med om. Han sa att jag var oförskämd eftersom jag menade att han inte gjorde sitt jobb och försöker få personal till akutkirurgin i Sollefteå.

P4 Västernorrland har pratat med Leif Israelsson, länsklinikchef för kirurgin. Han vill inte vara med i radio och prata om detta, men säger att han inte ska ha uppträtt otrevligt mot Carina Hellström, utan att han bara svarade på hennes frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".