Peter Jakob ordförande för Brukshundklubben Mellannorrlanddistriktet
Peter Jakob ordförande för Brukshundklubben Mellannorrlanddistriktet Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Ägarens ansvar att uppfostra hunden

3:04 min

Tillsynslagen över hundar och katter som kom 2007 föreskriver att ägarna ska se tilll så att djuren inte förorsakar någon skada. Det är alltid ägaren som ansvarar för sina djur men enligt Lena Jacobsson, förundersökningsledare på Djurskyddspolisen så krävs det i princip att hundägaren polisanmäls flera gånger innan något ingripande sker.

– Första gången som en hundägare blir polisanmäld för att hunden antingen har bitit en människa eller en annan hund så finns det ingen påföljd i den lagen. Det finns inget straffansvar så den normala gången är att ärendet läggs ner, det är inget brott helt enkelt.

– Om anmälan nummer två och tre kommer in och vi kan se att det här är ett mönster och att hundägaren inte har kontroll på sin hund då tar polisen kontakt med hundägaren och polisen har då möjlighet att förelägga ägaren att till exempel använda munkorg till sin hund, berättar Lena Jacobsson.

Stå still och låt hunden komma fram och nosa.

 Så vad ska man då göra för att undvika bli hundbiten. Peter Jakob är ordförande för Brukshundsklubben Mellersta Norrland och han anser att det viktigaste är att hundägaren tar sitt ansvar och uppfostrar sin hund. Blir man ställd av en hund så finns det några knep att ta till.

Stå still och låt hunden komma fram och nosa, gör inga häftiga rörelser som att till exempel höja händerna mot ansiktet.

– Är man bara stilla så händer ytterst sällan någonting överhuvudtaget utan hunden bara går därifrån och tänker tatt det här var ingen rolig människa, säger Peter Jakob.

Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter

Svensk författningssamling 2007:1150

1 § Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter

Ingrid Engstedt Edfast
Ingrid.engstedt-edfast@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista