Gudrun Schyman stöder ockupationen av BB i Sollefteå

2:11 min

Kvinnosjukvården är under attack. Det menar Gudrun Schman, partiledare Feministiskt initiativ. I kväll planeras en ockupation av BB i Sollefteå, som hon stöder. 

Är ockupation rätt väg att gå? Kommenteringen är nu stängd.

I protest mot nedläggningen av BB vid Sollefteå sjukhus planeras en fredlig ockupation av sjukhuset under måndagskvällen. En aktion som stöds av Gudrun Schyman (Fi).

Varför engagerar du dig i Sollefteå?

– Det här är ett i raden av flera situationer när man nonchalerar den centrala roll som förlossningsvården och kvinnosjukvården borde ha, konstaterar Gudrun Schyman.

Viktigt att stödja dem som höjer rösten.

För att förebygga förlossningsskador krävs fler förlossningsplatser och fler anställda - inte färre, skriver Gudrun Schyman i en krönika.

– Det är ofta som det är förlossningsvården och kvinnosjukvården får stryka på foten när man diskuterar nedskärningar. Det här har pågått under en ganska lång tid och det har också gjort att det blivit stora personalproblem. De som är kvar får för mycket att göra och många säger upp sig. 

– Det här blir en destruktiv spiral som till slut kan användas som argument för att lägga ner.

Är det rätt väg att gå att ockupera sjukhuset?

– Det finns många olika sätt att protestera. Men jag tycker det är viktigt att stödja dem som höjer rösten emot den politik som innebär en stor oro för blivande föräldrar. Där man får som konsekvens att man ska behöva gå på kurs för att lära sig hur man ska föda barn i ett baksäte. Det tycker inte jag är värdig vård, säger Gudrun Schyman (Fi).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista