Alexander Zitouni från Härnösand representerar USA i bandy-VM 2017.
Alexander Zitouni i den amerikanska landslagdräkten. Foto: Privat

Bandyspelare från Härnösand har bytt landslag

1:24 min

I junioråldern spelade han för Sverige, men i årets bandy-VM spelar Alexander Zitouni från Härnösand för första gången för USA.

Alexander Zitouni är född i San Francisco och har därför även amerikanskt medborgarskap vid sidan av det svenska. USA:s landslagsledning har försökt få med Zitouni tidigare.

– Det har inte varit aktuellt för mig då. Jag har spelat P15, P17 och P19 med Sveriges landslag, men nu kändes det helt rätt att ställa upp när frågan kom, berättar han. 

"Jag har självinsikt nog att inse att det inte blir något i A-landslaget i Sverige"

Därmed har 24-årige Zitouni valt bort möjligheterna att komma med i Sveriges A-landslag. 

– Den båten har gått nu, så nu är det USA som gäller. 

Var det svårt att ta det beslutet?

– Nej, det tycker jag inte. Jag har självinsikt nog att inse att det kanske inte blir något i A-landslaget i Sverige, så därför tyckte jag att det här kändes helrätt, säger Zitouni som till vardags spelar i elitserielaget IFK Vänersborg. 

Att börja spela med USA innebär en viss omställning för honom, ett steg nedåt i kvalitetsnivå.

– Jag menar, åka skridskor kan de och teknik har de, men det är det här med att bandy är mycket huvud liksom. Hur man för sig på planen, hur man söker upp varandra och passar varandra, säger Zitouni i en kort recension av sitt nya lag. 

I gruppspelsmatchen mot Norge den 31 januari blev det förlust med 8-3. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista