Hossein Rajabi är en av alla ensamkommande barn från Afghanistan som ska utvisas när han fyller 18 år.
Hossein Rajabi är en av alla ensamkommande barn från Afghanistan som ska utvisas när han fyller 18 år. Foto: Freja Lantto Heldebro/Sveriges Radio

Hossein ska utvisas när han fyller 18

Hossein Rajabi: "Jag mår väldigt dåligt"
3:15 min

Hossein Rajabi, 17 år, ska utvisas till Afghanistan inom två månader. Detta trots att han inte har någon anhörig där och inte varit i landet sedan han var fem år.

I höstas fick flera hundra ensamkommande barn utvisningsbeslut, fast att man inte får skicka ut barn där det inte finns ett ordnat mottagande. Migrationsverket ändrade den praxis som tidigare gav dessa barn rätt att stanna i Sverige. Förbudet kringgås nu genom att utvisningen genomförs senare, när barnen fyllt 18 år.

Det här är det värsta som hänt mig

17-årige Hossein Rajabi från Örnsköldsvik, är en av dem som berörs av det här beslutet. I april fyller han 18 år och måste då lämna landet. 

Han har överklagat Migrationsverkets beslut, men i tisdags, kom beskedet - avslag. Han ska utvisas till Afghanistan, ett land som han inte varit sedan han var fem år.

– Jag mår hemskt dåligt. Det här är det värsta som hänt mig. Jag vet inte vad jag ska göra, säger han.

Hossein var fem år när han tillsammans med sin familj lämnade Afghanistan för hoppet om ett bättre liv i grannlandet Iran. Så blev det inte. Afghaner i Iran har det svårt. De har inte samma rättigheter som iranierna och behandlas ofta illa.

För två år sedan försökte familjen ta sig till Europa, men det var bara Hossein som klarade det. 

– Jag kom hit helt ensam. Jag vet inte vad som har hänt min familj eller hur jag ska kontakta dem.

Jag har gjort mitt bästa för det här landet

Trots ovissheten om hans familjs öde bestämde sig Hossein för att kämpa vidare. Han studerade hårt och lärde sig svenska inom ett år. Nu studerar han till svetsare på Parkskolan i Örnsköldsvik och har ett sommarjobb klart.

– Jag har kämpat hårt och gjort mitt bästa för det här landet. Det känns jättekonstigt.

Regeringen har diskuterat en lagändring som kan göra att asylsökande barn kan stanna om de går i skolan. Detta är bara ett förslag än så länge och inget som Hossein kommer kunna använda sig av.

Det vi kan göra nu är att överklaga igen

– Jag önskar att det var så nu. Hoppas att det blir en lagändring åtminstone. Det vi kan göra nu är att överklaga mitt beslut en sista gång, säger Hossein Rajabi.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".