Sollefteå sjukhus
Foto: Sara Johansson/Sveriges radio

Överläkare i debattartikel: Barnen glöms bort i debatten om BB

6:25 min

I debatten om nedläggning av BB i Sollefteå har argument för och emot diskuterats. Men barnen har glömts bort, säger överläkare Stefan Johansson på Södersjukhuset.

Nedläggningen av BB i Sollefteå har tagit stor plats i media den senaste veckan. När ockupationen av entrén till sjukhuset startade ökade debatten om förlossningsvården ytterligare och blev till ett riksintresse.

En som reagerat på den senaste veckans debatt är Stefan Johansson, överläkare i Neonatologi vid Sachsska Barn- och Ungdomssjukhuset i Stockholm.

I en debattartikel frågar han sig "Var finns det nyfödda barnet i förlossningsdebatten?"

Hur menar du?

– Det är ett starkt fokus på föräldrarna, barnet har inte sin rättmätiga plats i debatten. Föräldrarna känner oro från sitt eget perspektiv, men det är väldigt säkert för kvinnor att föda barn i Sverige. De nyfödda barnen har ganska ofta problem i samband med födelsen som de behöver hjälp med.

Johansson skriver vidare i artikeln att "Även om man bara förlöser friska kvinnor med normala graviditeter på sjukhus utan neonatalvård, borde inga nyfödda barn behöva acceptera att viktiga delar i deras vårdkedja saknas."

Vilka är de viktiga delarna?

– Även om kvinnorna har låg risk att drabbas av problem finns ändå risken. Man behöver ha en strategi och en plan för hur man ska ta hand om nyfödda som inte mår som man förväntar sig. Och att det borde finnas vårdplatser där barn föds.

Hur ska man se på våra mindre sjukhus då?

– Patientsäkerhet handlar om att förutse risker och ha en plan för det. På mindre sjukhus har man säkert planer för det, men även om de föds på till exempel Sollefteå, så kan de behöva åka till andra sjukhus för vård.

Kan man säga att du förespråkar en centralisering av förlossningssjukvården?

– Centralisering låter så dramatiskt, men en viss centralisering tror jag är av godo för förlossnings- och barnsjukvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista