Upplysta fönster i Sollefteå sjukhus en sen mörk kväll. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio
Sollefteå sjukhus. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio

Problematiskt när abortverksamheten tas bort i Sollefteå

2:15 min

Sedan nedläggningen av BB/förlossningen i Sollefteå har även abortverksamheten flyttats. Överläkare vid kvinnokliniken tycker att det försämrat kvinnosjukvården.

Första februari stängde BB och förlossningen på Sollefteå sjukhus. Samtidigt bestämdes det att inga operationer får genomföras på kvinnokliniken och ingen inneliggande vård får bedrivas. Patienter kan alltså komma på ett besök på kvinnokliniken, men inte läggas in. Det gör att fler verksamheter än BB/förlossningen flyttas till Sundsvall och Örnsköldsvik. Abortverksamheten är en av dem. 

Aborter kan göras på olika sätt, antingen med en operation som kräver en operationsavdelning eller ett tablettintag som kan göras hemma. Det finns kvinnor som vill göra detta i samband med att de ligger inne på sjukhuset.

– Den möjligheten har vi inte längre och det tycker vi är otroligt synd, säger Tomas Björk, överläkare vid Kvinnokliniken på Sollefteå sjukhus.

Hela den gynekologiska vården har försämrats på grund av omorganisationen som genomförts enligt Tomas Björk.

Varför är det en försämring att åka till Örnsköldsvik eller Sundsvall?

– Det är en förvård innan, vi träffar dem alltid först. En sak som alltid blir dåligt är när flera personer är inblandade som det blir nu. Kontinuiteten bryts, säger Tomas Björk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista