Avspärrningarna hävda efter branden i Nyhamn

1:34 min

Vid lunchtid idag beslutade man att ta bort avspärrningarna efter branden i Nyhamn utanför Kramfors. Ett 15-tal boende, om väntat sedan i lördagskväll, kunde återvända till sina hem.

Avspärrningarna togs bort vid lunchtid på måndagen i byn Nyhamn, och människor som varit evakuerade från området kunde ta sig tillbaka till sina hem. Beslutet togs efter att man rådfrågat en speciell bombgrupp som granskat bilder från brandplatsen.

Det var på lördagskvällen som larmet kom om att en villa i Nyhamn i Kramfors kommun stod i lågor. Huset gick inte att rädda utan brann ner till grunden och platsen har varit avspärrad på grund av explosionsrisken.

Tända ljus

Under eftermiddagen samlades människor vid fastigheten som brunnit ner för att tända ljus.

Enligt uppgifter kan det ha funnits sprängmedel i fastigheten, och ett område med en radie på 500 meter från brandhärden spärrades av. Ett 15-tal personer har sedan dess väntat på att få återvända till sina bostäder. 

En man i 40-års åldern och en hund befaras ha omkommit vid branden.

Polisens rubricering är mordbrand, men någon teknisk undersökning har inte gått att genomföra ännu. Man har inte heller kunnat söka efter den man som befaras omkommit i branden.

– Det tar lång tid för en sådan här brandplats att svalna då det är en totalbrand. Det måste vara ordentligt avsvalnat för att hundarna och teknikerna ska kunna arbeta där, säger Börje Öhman vid polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista