Technicus vd får sparken

Styrelsen för Technichus i  Härnösand har beslutat att vd Sigge Jungell får lämna sin anställning. De menar att det behövs ett nytt ledarskap för att nå en balanserad ekonomi och bättre styrning av verksamheten.

Den stora utmaningen för Technichus handlar om att få ekonomin i balans.

– Besökssiffrorna har stigit och utbudet är bra. Nu handlar det om ett strukturerat arbete för att få harmoni mellan ekonomi och verksamhet. Technichus är viktigt för Härnösand, säger Fred Nilsson, ordförande i Technichus styrelse.

Rekryteringen av en ny vd startar omedelbart. Under övergångsperioden kommer styrelsen och ordförande ha en mer aktiv roll i driften av verksamheten.

Kommunstyrelsen i Härnösand beslöt också att föreslå kommunfullmäktige att Technichus ska bli ett dotterbolag till kommunägda bolaget Invest. Detta ska bidra till Technichus framtida stabilitet.

– Härnösands kommun har de senaste åren gått in med mellan 9 -10 miljoner kronor årligen. En kraftig ökning från 2 miljoner för bara sex år sedan, säger Fred Nilsson. Den utvecklingen har varit ohållbar, säger Nilsson till P4 Västernorrland.

Technichus grundades 1998 och ägs sedan 2013 av Härnösands kommun. Technichus är ett Science Center med målet att på ett lustfyllt sätt väcka intresset för naturvetenskap och teknik för barn, ungdomar och vuxna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista