Bildkollage Tjälknöl med saltlag och svartvit bild på Ragnhild Nilsson som uppfann receptet på tjälknöl. Foto: Sveriges Radio / Privat
1 av 3
Ragnhild Nilsson som skapade receptet på tjälknöl. Foto: Sveriges Radio / Privat
En Tjälknöl på ugnsgaller bredvid en kastrull med saltlag.
2 av 3
Tjälknölen på väg ner i saltlagen. Foto: Per-Erik Karlsson/Sveriges Radio

Recept: Ragnhilds tjälknöl

Mångas favoriträtt är den underbara tjälknölen. Men visste ni att den "uppfanns" i en ugn i ett kök vid Hundberget i Torpshammar?

Efter att vi tog upp tjälknölen i P4 så hörde Ingela Nilsson av sig och så här skrev hon om hur det gick till när hennes mamma Ragnhild Nilsson tillagade den första tjälknölen.

"Mamma jobbade skift på Boda Borg och pappa ansvarade för att fixa fram råvarorna så mamma kunde skrida till verket när hon kom hem. Han hade lovat att ta fram älgkött från frysen för att tina, men glömde och fick panik. Då fanns inga mikrougnar. Så han slängde in den i ugnen på lite tiningsvärme och gick sedan ut och glömde. Det var dock inte 12 timmar, men många timmar. Mamma kom hem efter kvällspasset och undrade vad han höll på med och var inte glad.

– Ska du förstöra köttet karl!

Hon kollade om köttet gick att använda åtminstone till hundmat. Tyckte det var för fint för att kasta så provade att salta in det som förr i saltlag. Sedan förfinades receptet och pappa skickade senare in detta till ICA-kurirens tävling utan min lågmälda och blyga mamma visste något, så hon fattade inget och trodde de ringt fel. Pappa fick ytterligare en sak att förklara... Incidenten hände någon gång på 70-talet, men tävlingen var 1982 tror jag."

 

Tjälknöl (Ragnhilds originalrecept)

1-1,5 kg fruset älgkött, gärna stek
5 dl vatten
1,5 dl salt
1 tsk socker
ev. kryddor efter smak som
svartpeppar, lagerblad, enbär, timjan och vitlök

Gör så här:

Ställ ugnen på 75-100 grader, beroende på ugn.

Lägg det frusna köttet på ett ugnsgaller och ställ in i mitten av ugnen. Placera en långpanna/plåt under som samlar upp köttsaften.

Låt köttet stå i ugnen i ca 12 tim eller i en innertemperatur på ca 75 grader, lägre om man vill ha köttet mer rosa.

Ta ur köttet och lägg i en stekpåse.

Koka vatten, salt, socker och ev. kryddor till en saltlag. Häll sedan den varma lagen på köttet i stekpåsen och förslut väl.

Låt det kallna och vänd påsen ibland.

Servera med lingonsylt eller rårörda lingon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".