Hasse Hansson från Västerede och Tomas Tolf från Önsta diskuterar bredbandsuppkoppling.
Hasse Hansson från Västerede och Tomas Tolf från Önsta diskuterar bredbandsuppkoppling. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Pengarna till bredbandsutbyggnad räcker inte

Bredband behövs för bygdens överlevnad
1:17 min

Kommunerna i Västernorrland tror inte det är möjligt att bygga ut bredbandsuppkopplingen i den takt regeringen hoppas på.

2020 ska 95 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till bredbandsuppkoppling, ett mål som de flesta av länets kommuner inte tror är möjligt att nå eftersom det inte finns tillräckligt med statliga pengar. Det visar en enkätundersökning som Sveriges Radios reporternätverk genomfört i landets samtliga kommuner och där åtta av tio kommuner svarat.

Vi fick veta att den fasta telefonin skulle upphöra.

Av de närmare 150 miljoner som Länsstyrelsen i Västernorrland ursprungligen hade att fördela finns en tredjedel kvar, berättar Jan-Erik Boström på länsstyrelsen. De pengarna är långt ifrån tillräckligt för de behov som finns och i nuläget beviljas bara var tredje ansökan för längre räcker inte pengarna berättar Jan-Erik Boström.
Tomas Tolf och Hasse Hansson från byarna Önsta och Västerede i Ånge kommun har samlat fem byar i en gemensam ansökan för att få fiber draget eftersom de inte längre har någon fast telefoni.

– Vi fick besked för två år sedan att den fasta telefonin skulle upphöra, berättar Hasse Hansson, då fick vi helt plötsligt ett annat intresse för det.

Vi ges ju möjlighet att kunna arbeta från de här byarna.

Hittills har hälften av de cirka 120 hushållen i de fem byarna anmält sitt intresse för en fiberutbyggnad och om Länsstyrelsen säger ja kommer det fastighetsägarna att själva få bekosta 20 000 kronor per hushåll. Om de fem byarnas ansökan går igenom tror Tomas Tolf att en bredbandsuppkoppling skulle förändra förutsättningarna för byarna få finnas kvar.

– Vi ges ju möjlighet att kunna arbeta från de här byarna, ha företag och komma åt fiberhastighet och nätet, som om vi bodde i en tätort.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".