N E Vigren
Nils-Erik Vigren med domstolsutslaget som betyder att tre fiskodlingar i Höga Kusten stänger inom tre år. Foto: Lennart Sundwall/Sverigesradio

78-årige Nils-Erik har kämpat mot fiskodling i havet

Nils-Erik Vigren: Fantastisk möjlighet för näringen på land
3:45 min

78-årige Nils-Erik Vigren från Docksta spelade en huvudroll inför den dom som kom igår och som betyder att tre fiskodlingar i Höga Kusten tvingas stänga inom tre år.

Nils-Erik Vigren har under fyra års tid varit drivande i aktionsgruppen Rädda Höga Kusten.

– Jag blev övertalad att ställa upp och lägga fram en strategi för att få stopp på odlingarna, berättar Nils-Erik Vigren.

Som pensionär har han lagt ned otaliga timmar på att försöka övertyga myndigheterna att säga nej till fiskodlingar med öppen kasse ute till havs. Tidigare domar som gett företrädare för odlingarna klartecken har överklagats och igår kom domen från Mark- och miljööverdomstolen. Tre fiskodlingar, Köpmanholmen, Mjältösundet och Omnefjärden, ska avvecklas inom tre år. En dom som inte kan överklagas.

I domen finns en rad miljöargument, bland annat att det finns tydliga tecken på lokal påverkan i form av övergödning av kväve och fosfor, som i sin tur betyder algblommning.
Ytterligare en väsentlig del i domen är ett tidigare EU-domslut, den så kallade Weserdomen.

– Den domen har betytt väldigt mycket, säger Vigren. Eftersom Sverige är ett EU- land har myndigheter svårt att inte påverkas.

Företrädare för matfiskodlarna menar att domen är ett hårt slag för branschen, att man lagt en död hand på hel näring.

– Jag vänder mig starkt mot en sådan beskrivning. Istället är det starten för en fantastisk näring baserad på land, konstaterar Nils-Erik Vigren.

– Det tillverkas fiskfoder av träråvara och modern teknik ger en fantastisk möjlighet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".