Västernorrlands infrastruktur bör förbättras

1:42 min

En unik studie framtagen av OECD visar att infrastrukturen bör förbättras för att gynna Västernorrlands framtida tillväxt.

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD har tagit fram en unik studie där man bland annat har kartlagt stora delar av Norrland gällande utmaningar och möjligheter som de står inför i framtiden. Studien är viktig för att kunna påverka den framtida regionalpolitiken inom EU.

I studien framkommer bland annat att ett förbättringsområde som det borde satsas extra mycket på är infrastrukturen i Västernorrland.

Det är viktigt att vidareutveckla den här pendlingen.

Hans Wiklund, som är regional utvecklingsdirektör på Landstinget Västernorrland, berättar att studien visar på att industrin har stora investeringar i att ordna med godstransporter. Studien pekar också på att tack vare Botniabanan, har det skapats en större arbetsmarknadsregion som gör det enklare att arbetspendla.

– Det är viktigt att vidareutveckla den här pendlingen och utveckla bredbandet och öka kunskapen att använda den digitala tekniken, säger Hans Wiklund.

Studien - ett viktigt kunskapsunderlag

Regionerna som ingår i studien har gemensamma utmaningar i glest befolkade områden, långa avstånd och kargt klimat. I Västernorrland välkomnar man studien, som kommer vara ett viktigt kunskapsunderlag när man planerar framtidens satsningar.

Närheten till Stockholm gör att Västernorrland, i jämförelse med de andra regionerna i norr, geografiskt har en fördel. Men restiden mellan Sundsvall och Stockholm är undermålig.

– Skulle man kunna investera i den banan så skulle restiden minska och tillgängligheten kunna öka väsentligt. Man brukar prata om en halverad restid från fyra till två timmar, säger Hans Wiklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista