Nordiska kammarorkestern spelade tillsammans med barn. Foto: Billy Abraha
"Vi tycker att det är viktigt att inte behöva vänta många år innan barn får spela tillsammans med professionella musiker", säger Eva Filek Kryger, violinist i Nordiska kammarorkestern. Foto: Billy Abraha/SR

Barn fick spela med Nordiska kammarorkestern

Nordiska kammarorkestern: Viktigt att barnen får vara med
3:03 min

Idag fick barn från Gångvikens skola i Sundsvalls kommun spela musik tillsammans med Nordiska kammarorkestern. Det skedde i samband med att det repades inför veckans konserter.

Nordiska kammarorkestern ska den här veckan ha tre konserter i Sundsvall, Örnsköldsvik och Umeå. Det var i samband med dagens repetitioner som barnen fick vara med och spela med kammarorkestern. 

Ett av barnen som fick möjligheten att spela var sjuåriga Alicia Orgemts som har spelat cello i fem månader. 

– Det var kul att spela med dem och det är bra att se andra spela så att man kan lära sig av dem, säger hon. 

Musikalisk mångfald

Att barnen fick vara med och spela skedde under projektet El Sistema som bland annat går ut på att stärka de demokratiska värdena och det ska också bana väg för en musikalisk mångfald hos barnen.

– Vi tycker att det är viktigt att inte behöva vänta många år innan barn får spela tillsammans med professionella musiker. Barn ska få vara med redan från början på sina villkor, säger Eva Filek Kryger violinist i Nordiska kammarorkestern och projektledare för El Sistema i Sundsvall.

Vad betyder att barnen får vara och spela?

– Det betyder väldigt mycket. Men främst handlar det om att öppna upp institutionsportarna så att vi inte sitter bakom stängda dörrar, vi måste visa att vi är här för alla, säger hon. 

Barn agerar förband

Imorgon spelar Nordiska Kammarorkestern i Sundsvall, imorgon i Örnsköldsvik och på lördag i Umeå. Under konserten i Örnsköldsvik kommer en cello-orkester bestående av barn att ha en speciell roll.

– Några barn som spelar cello ska vara förband och så har de också komponerat ett stycke som vi ska framföra, säger Eva Filek Kryger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".