Utanförskap för den som inte nås av bredband

1:15 min

Pengarna räcker inte till för att 95 procent av landets befoilkning ska ha fått bredband utbyggt år 2020, det menar länets kommuner.

Intresset för att bygga ut bredband är långt större än de statliga pengar som länsstyrelsen har att fördela, det visar en enkät som Sveriges Radios reporternätverk skickat till landets kommuner.

I Västernorrland avslår länsstyrelsen var tredje ansökan och i glesbygskommuner kommer inte alla att kunna få fiber, tror Ove Skägg, som är teknisk chef i Ånge kommun.

– Tyvärr är det så att om man ska förse alla så är det för dyrt, i alla fall som det ser ut i dagsläget.

Det handlar dels om att regeringen har anslagit för lite pengar men också om att det saknas ett kommersiellt intresse för att bygga ut bredband till avlägsna platser med liten befolkning.

De som hamnar utanför riskerar mycket sämre service.

– Det finns absolut för lite pengar om man har en vilja och en målsättning att alla ska ha tillgång till den här kommunikationen och de tjänster som finns, säger Ove Skägg.

 För att få del av det statliga bidraget som länsstyrelsen fördelar krävs bland annat att minst hälften av hushållen i området vill ha bredband, dessutom behövs ett visst befolkningsunderlag för att utbyggnaden ska kunna göras. Det som ändå hamnar utanför riskerar mycket sämre service i framtiden menar Ove Skägg.

– Ja tyvärr så befarar jag att det kommer att bli ett visst utanförskap, man får ett sämre utbud än de andra och det på grund av att man har för få grannar.

Kommer man att kunna leva kvar i byarna om man inte får tillgång till bredband?

– Det blir i alla fall inte lättare, menar Ove Skägg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista