Hillevi Nylander fick barn och hamnade på psyket

1:19 min

Hillevi Nylander fick en psykos efter att hon fick sitt första barn. Ungefär en mamma på tusen drabbas och det innebär ett stort lidande.

Har du drabbats av psykisk ohälsa i samband med din graviditet eller förlossning? Pratar man för lite om det? Skriv till magdalena.brander@sverigesradio.se

Förlossningspsykos är väldigt ovanligt, ungefär en på tusen drabbas. Men det innebär ett stort lidande för den det händer.

Hillevi Nylander fick sitt första barn 1986 och hon drabbades då av en förlossningspsykos. Hon blev manisk och tappade helt verklighetsförankringen.

 – Jag var släkt med kungen, jag var släkt med Wallenberg, allt var helt tokigt, säger Hillevi Nylander.

Hon fick flyttas från BB till en psykiatrisk avdelning. Väl där provas en rad olika mediciner för att bryta hennes tillstånd. Men inget hjälper och efter ungefär en månad så bestäms det att hon ska få el-behandlingen ECT. Redan efter första behandlingen märker hon skillnad.

Jag hade aldrig i min vildaste fantasi tänkt att det här kunde hända.

– När jag vaknade så kände jag att det hade hänt någoting. Det var en viss förbättring och en vändning.

Hillevi Nylander fick höra från personal både på BB och från psykiatrin att hon inte var ensam om att få en förlossningspsykos. Då började hon att försöka hitta andra som varit med om samma sak.

–Men jag tänkte var sjutton är de någonstans? Så då bestämde jag mig för att skriva om det här.

Det blev boken "Jag fick barn - och hamnade på psyket!".

– Jag hade aldrig i min vildaste fantasi tänkt att det här kunde hända. Och jag har aldrig känt någon skam inför det, utan jag har gjort det jag kan för lyfta fram det här, säger Hillevi Nylander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista