Textilarkivet Sollefteå
1 av 3
Textilarkivet på det gamla regementsområdet i Sollefteå får nya uppgifter. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio
Textilarkivet Sollefteå
2 av 3
Kvinnors handkraft har visats på Textilarkivet i Sollefteå. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio
Textilarkivet i Sollefteå
3 av 3
Textilarkivet i Sollefteå stänger snart. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Textilarkivet i Sollefteå närmar sig stängning

"Länsmuseet ska bli mer synligt i hela länet"
0:41 min

Den 28 mars stänger Textilarkivet i Sollefteå portarna. Men länsborna kan ändå få se kvinnors handkraft om länsmuseet lyckas med tanken att göra utställningar på fler platser.

Hur textilierna ska visas i framtiden är i en process. Länsmuseet är inte främmande för att de ska kunna bli fler tillfälliga utställningar på fler orter i länet.

– Vi kommer att ha ett fortsatt samarbete med Sollefteå, säger länsmuseichef Jenny Samuelsson och då kommer dessa att visas på Sollefteå museum vägg i vägg med biblioteket.

Snart kanske det dessutom blir ambulerande utställningar i alla länets sju kommuner.

– Vi ska vara tillgängliga i hela länet, säger Jenny Samuelsson och öppnar för alla länsmuseets samlingar, inte bara textilier.

Det kanske mest kända textila uttrycket från länet är Anundsjösömmen som är Ångermanlands landskapssöm. Den skapades av en enda person, Brita Kajsa Karlsdotter (1816-1915) från Anundsjö socken. Vid en inventering 2003 fanns det fortfarande fler än 30 originalbroderier bevarade. 

Ångermanlands hemslöjdsförening skapades 1909 och redan 1910 hade man en utställning i just Sollefteå då Brita Kajsas broderier och stora textila gärning upptäcktes.

Textilarkivet har cirka 8000 textila föremål. Av dessa är de flesta mindre än 1x1 meter. Det är vävprover, dukar, servetter, tyllstycken, bindmössor, dräktdelar och underkläder.

Endast tio procent består av större föremål som fälltäcken, ryor, bordstäcken, damastdukar, premielärft. Klädesplagg och då speciellt kvinnokläder utgör de övriga tio procenten. I samlingen finns även en del slöjdföremål och textilredskap.

Traditionellt har textilier varit kvinnors skapande. De är ofta sköra, väl använda och nötta och svårare att bevara än föremål i exempelvis trä eller metall.

Den som vill fördjupa sig i forna tiders bildspråk och historia kan på länsmuseet i Östersund, Jamtli, se de mäktiga tusenåriga Överhogdalsbonaderna från brytningstiden mellan vikingatid och kristendom.

Textilierna som finns förvarade i Sollefteå idag kommer att vara kvar där i de klimatanpassade lokalerna intill arkivet. Men de nya utställningarna, kanske turnéerna, kommer i fortsättningen att utgå från länsmuséet Murberget i Härnösand.

Sista chansen att se textilierna på Textilarkivet i Sollefteå blir söndag 26 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".