Finns det patienthotell i Örnsköldsvik eller inte?

1:34 min

I debatten efter BB-nedläggningen i Sollefteå har det uppstått förvirring om patientboende i Örnsköldsvik. Än finns inget på sjukhuset, men det är under renovering.

I ett debattinlägg på allehanda.se igår skrev regionrådet Erik Lövgren (S) att det finns patienthotell i Örnsköldsvik.

Dessutom så finns, enligt beslut i regionfullmäktige, patienthotell tillgängligt i Örnsköldsvik och också i Sundsvall för den som så behöver.

Det har fått många att reagera i kommentarsfält och i sociala medier, där man just för fram att något regelrätt patienthotell, som i Sundsvall, inte finns i Örnsköldsvik. Men det är olika lösningar på gång. 

– Det finns avtal med fyra olika hotell i Övik, och de kan användas både för personal och vi planerar också så det kan användas även för patienter, säger Marju Dahmoun, chef för kvinnosjukvården i Västernorrland.

Hon berättar också att det pågår en ombyggnad där två rum på sjukhuset ska komma att fungera som patienthotell.  

 – Avsikten är att vi ska kunna använda de som övernattningsrum motsvarande patienthotell, och det här väntas bli verklighet vid årskiftet 17-18, men det dröjer tills dess och så länge får vi hålla till godo med de hotell som finns på stan, säger Marju Dahmoun.

Några planer på att bygga ett större patienthotell i Örnsköldsvik finns däremot inte. 

Hur gör man rent praktiskt om man som patient vill övernatta?

– Vi arbetar just nu med riktlinjer för att personalen ska veta exakt hur de kontaktar hotellen och hur det ska debiteras så det blir rätt hantering av kostnader, berättar Marju Dahmoun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista