Sandra Näslund har sikte på VM-guld

Två segrar och ytterligare sex pallplatser i världscupen i vinter gör Sandra Näslund till ett stort medaljhopp i VM.

– Jag siktar på guldet så klart, säger skicrosstjärnan.

På lördagen ska 20-åringen från Kramfors göra allt för att klå vinterns suverän Marielle Thompson i VM i spanska Sierra Nevada. Kanadensiskan vann världscupen före Näslund, men i VM hoppas svenskan få ställa sig överst på pallen.

– Jag ska bara fokusera på min egen åkning och göra det jag vet att jag kan göra bra. Får jag bara till åkningen, så att jag åker snabbt, blir det lättare i heaten. Jag ska försöka att vara noggrann och försöka att sätta starten, säger Näslund i telefon från Spanien.

Hon har fått sitt stora genombrott i vinter, då hon vann sin allra första världscuptävling. Men det har också varit en omskakande säsong då träningskompisen och förebilden Anna Holmlund kraschade och fick en svår hjärnskada.

– Det är klart att man blir påverkad när det händer en sån grej. Vi har ju varit bra för varandra, har konkurrerat på träningarna, och det har varit en väldig hjälp för min utveckling och även för hennes tror jag. På så sätt blir det en tomhet nu när hon inte är med. Det var hemskt, det som hände, och jag hoppas verkligen på det bästa för henne.

Åker kompaktare

Näslund säger att förklaringen till hennes framgångar i vinter är en naturlig utveckling.

– Jag har hittat någonting i min åkning som gör att det går fort. Jag har fått åka olika banor, känner mig mer trygg och kan hålla en kompaktare position genom hela banan.

Det bidrog också att hon var hel och frisk hela försäsongen. Inför förra säsongen hade hon en korsbandsskada som hon rehabiliterade.

– Det är klart att det var lättare när jag fick en hel försäsong, det gjorde att utvecklingen gick framåt ännu mer.

Blev inte rädd

Två dagar efter Holmlunds olycka körde hon själv omkull i samma backe i Innichen, Italien, och fick en lättare hjärnskakning och bröt näsbenet.

– Det var klantigt av mig, det var mitt eget fel. Men jag blev inte rädd efteråt, säger hon.

– Det är klart att det kan gå väldigt illa, men vi tränar ju året om för att åka i de här banorna och de är byggda för att vara säkra. Jag är trygg med banorna, även om man är medveten om att det kan hända olyckor.

Det är varmt i Sierra Nevada och snön är mjuk. Men Näslund tyckte att banan, som hon fick testa på torsdagen, höll ganska bra. Till på lördag ska hon också se till att få ordning på VM-nerverna.

– Det känns lite extra att det är VM, men jag ska försöka att hålla mig till mina vanliga rutiner. Jag kommer nog att vara extra nervös vid start, men förhoppningsvis ska jag klara av det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista