Unik plan för att förebygga självmord bland samer

1:29 min

Många sydsamiska män mår dåligt och självmord är vanligt bland unga renskötare. Förhoppningen är att Sápmis första strategi mot självmord ska förändra detta.

Värst utsatta är samiska män i Härjedalen och Jämtland, enligt psykologen och forskaren Jon Petter Stoor.

– Internt i den samiska gruppen så har det varit i Jämtland och Härjedalen som vi ser absolut flest. Det är en ökad risk ju längre ner man kommer i Sápmi, säger han.

Det finns ingen officiell statistik om hur många samer som tar sitt liv eftersom etnicitet inte registreras vid självmord i Sverige. Men enligt de ganska gamla forskningsstudier som ändå finns är det dubbelt så många samiska män som tar sitt liv i jämförelse med icke-samer.

Kunskapen om orsakerna till att många sydsamer tar sitt liv är liten, även om det finns teorier.

– En kvalificerad gissning är att man är mer utsatt, faktiskt. Dels är det att det samiska samhället nere i Jämtland är mindre. Det är färre individer, men det är samma tryck på.

Jon Petter Stoor har nu varit med och tagit fram Sápmis första strategi mot självmord, en plan för samer i Norge, Finland och Sverige. Ett 11-punktsprogram som man hoppas ska påverka sjukvårdens kulturförståelse och kunskap, och hela samhället.

Bland det viktigaste är att börja prata om psykisk ohälsa.

– Det finns en särskild manlighetskultur traditionellt. Man ska vara stark, inte visa så mycket känslor och man ska klara av att stå på egna ben, säger Jon Petter Stoor.

– Men det kan göra det svårt att be om hjälp och våga prata om man hamnar i den situationen att man behöver det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista