Personal på Technichus riktar kritik mot kommunalrådet som vd

0:32 min

Personalen på Techichus riktar skarp kritik mot att kommunalrådet Fred Nilsson (S) tagit över som tillfällig vd sedan den tidigare vd:n sparkades med omedelbar verkan.

Läget på Technichus i Härnösand är turbulent. För en dryg vecka sedan fick dåvarande vd:n Sigge Jungell sparken med omedelbar verkan. Enligt kommunledningen var det för att han inte höll budget.

I väntan på att kommunfullmäktige ska besluta om Technichus framtid, klev Technichus ordförande, kommunalrådet, Fred Nilsson (S) in som operativ chef. Något som inte uppskattas av personalen.

– Han sitter på väldigt många stolar, säger Lena Backström som är hr-ansvarig.

Flera är sjukskrivna

P4 Västernorrland har träffat personal som beskriver läget som allvarligt.
Tre personer är sjukskrivna, och fler riskerar ohälsa om inget görs, säger medarbetare vi talat med.

– Fred Nilsson pekar med hela handen, han kräver lojalitet. Man litar inte på honom, han behandlar oss inte som tänkande varelser, och vi vet inte vad han kommer att hitta på, säger Lena Backström, hr-ansvarig på Technichus.

I en medarbetarundersökning beskriver flera i personalen läget som kaotiskt. 

"När Fred Nilsson kommer in i huset vill jag bara fly och skrika rakt ut och jag får en olustkänsla i kroppen." 

Beslut om framtiden

Enligt personalen väntas styrelsen lägga fram ett sparförslag på en miljon inom kort. En besparing de är oroliga att Fred Nilsson ska genomföra.

– Styrelsen har ingen aning om hur den här verksamheten fungerar, säger en medarbetare till P4 Västernorrland.

Den 27 mars ska kommunfullmäktige i Härnösand ta ställning till hur Technichus ska drivas i framtiden. Kommunstyrelsen har beslutat att föreslå fullmäktige att Technichus ska bli ett dotterbolag till Invest i Härnösand.

Fred Nilsson säger att han har stor respekt för att situationen är mycket ansträngd för enskilda medarbetare.

– Styrelsen jobbar med all kraft för att komma tillrätta med ökande underskott verksamheten visar. Om vi inte agerar nu kommer vi inte att kunna rädda Technichus, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista